Komló Város Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet

Ízvilág körüli utazás - MEVID

Kedves Szülők!     

Nagy izgalommal szeretnénk bemutatni a Komlói GESZ és a Mevid Zrt. legújabb és legizgalmasabb kezdeményezését - a "Nemzetiségi Napok" programot! 🌍🍽

Mi is pontosan ez a program? Hónapról hónapra egy újabb ország/nemzetiség ízeit és kultúráját hozzuk el gyermekeinknek. A hétköznapi menüben megtalálják majd hónapról-hónapra az adott ország ízeit, miközben mi érdekes tényeket mesélünk nekik, és persze egy-egy híres focicsapatot, mesehőst, autómárkát vagy színészt hozunk el számukra!

Az ételek és hagyományok bemutatása révén szeretnénk őket egy igazi íz- és kulturális kalandra hívni!

Miért is fontos ez?

🍕 Új Ízek: Szeretnénk, ha gyermekeink nyitottak lennének az új ízekre. Ebben a programban lehetőségük lesz kipróbálni olyan ételeket, amiket talán korábban sosem kóstoltak volna meg.

🌏 Kulturális Tudatosság: Az ételek segítségével megismerhetik más országok kultúráját és hagyományait is. Ez az iskolai tanulás egyik új dimenziója lesz.

👫 Közösségi Élmény: Az ilyen események és étkezések közösséget teremtenek.

📚 Tanulás és Fejlődés: A program során nemcsak az ízeket, de az országok további ismereteket szerezhetnek. Egy valódi, szellemi utazásra hívjuk őket!

✈  Októberben a közkedvelt olasz 🇮🇹 konyhával kezdünk, amit a finomabbnál finomabb kínai, hagyományos 🇭🇺 magyaros, 🇭🇷 szerb-horvát, 🇩🇪 sváb-német, 🇲🇽 mexikói, erdélyi és 🇬🇷  görög ízek követnek, a sort pedig a 🇪🇸  spanyol finomságok zárják majd júniusban!

Bízunk benne, hogy ez az új program segít még színesebbé és változatosabbá tenni az iskolai életüket és étkezésüket. Amennyiben Önöknek is tetszik a kezdeményezés kérjük, támogassák gyermekeiket ebben az élményekkel teli utazásban!

Köszönjük, hogy velünk tartanak ezen a kulturális és kulináris utazáson!

#NemzetiségiNapok #KulturálisKaland #KulinárisVilágkörüliUtazás

                            

 

Kedves Gyerekek! (olasz ételek)

Egy 🤩 izgalmas és érdekes utazásra hívunk Titeket! 🤩

🛩 Járjátok körbe velünk a Földet 🌏 az elkövetkezendő 9 hónapban, és kóstoljatok bele a világba!

Ismerjünk meg együtt 9 nemzetet, - ételeiket, ízeiket, szokásaikat és természetesen a „hírességeiket”. Mit is jelent ez pontosan? A hétköznapi menüben keressétek hónapról-hónapra az adott ország ízeit, miközben mi érdekes tényeket mesélünk nektek, és persze egy-egy híres focicsapatot, mesehőst, autómárkát vagy színészt hozunk el nektek!

🍕  Októberben a közkedvelt 🇮🇹 olasz konyhával kezdünk, amit a finomabbnál finomabb kínai, hagyományos 🇭🇺 magyaros, 🇭🇷 szerb-horvát, 🇩🇪 sváb-német, 🇲🇽 mexikói, erdélyi és 🇬🇷  görög ízek követnek, a sort pedig a 🇪🇸  spanyol finomságok zárják majd júniusban!

🥳 Jól hangzik, ugye?

Tartsatok velünk, mert 🛩 repülőgépünk októberben „felszáll” ✈ és bejárja a világot! Keressétek repülőjegyeiteket októbertől az étkezőkben!

                     

 

Kedves Szülők! (kínai ételek)

Októberben a 2023/2024-es nevelési évben útjára indított „Nemzetiségi Napok” című kezdeményezésünk első állomását – Olaszországot – ismerhették meg a gyerekek! Találkozhattak az étkezőkben az olaszos ízek mellett plakátokkal, valamint különleges és egyben edukációs repülőjegyeinkkel is, amely egészen Olaszországig „repítette” a gyerekeket!

Reméljük Önöknek és gyermekeiknek is annyira tetszik ez a kezdeményezésünk, mint amilyen szeretettel és lelkesedéssel készítjük el kicsiknek és nagyoknak azt napról-napra.

Szeretnénk bemutatni az utazásunk következő állomását, amely nem más, mint Kína! Ez a nemzet igazán különleges ételekkel és még érdekesebb szokásokkal, valamint természeti csodákkal rendelkezik. Novemberben ezt szeretnénk elhozni a gyermekeknek az étkezőkbe. Az ízek ismét megjelennek majd a kis- és a nagyétkezések során egyaránt, valamint ebben a hónapban is találkozhatnak a gyermekek a tematikus plakátokkal, Facebook posztokkal és persze a közkedvelt repülőjeggyel!

Az alábbiakban fogadjanak egy kis ízelítőt a novemberi hónapunkból, amely reméljük mindenkinek nagyon fog tetszeni:

az ízek között megtalálják majd a gyerekek a közkedvelt szecsuáni csirkét, a citrommázas csirkecombot, de találkozhatnak majd a pirított tésztával, vagy az édes-savanyú kínai ízekkel is. Természetesen nem marad ki a menüből (B.) a gyömbéres-szójaszószos és a földimogyorós ízvilág sem!
Emellett érdekes információkat hozunk nekik a kínai étkezéssel, szokásokkal, állatokkal és természetesen a mesefigurákkal és az autómárkákkal kapcsolatosan is. Legyen szó a világ egyik leggyorsabb vasútvonaláról, az evőpálcikás étkezésről, vagy a pandák kedvenc falatjairól – mind-mind edukációs és egyben érdekfeszítő is a gyermekek számára.

Kérjük, amennyiben Önöknek is tetszik a kezdeményezés, bíztassák gyermekeiket is, hogy nyitottsággal és kíváncsisággal fogadják a „Nemzetiségi Napokat” következő úticélját, Kínát és annak ízeit!

Köszönjük, hogy Önök is a gyermekeik által velünk tartanak ezen az izgalmas utazáson! Ha bármilyen kérdésük vagy észrevételük van, kérjük, forduljanak hozzánk.

Üdvözlettel,

a GESZ és a Mevid zRt. csapata

 

Kedves Gyerekek! (magyar ételek)

Virtuális utazásunk melyik másik országgal zárulhatna 2023-ban, mint Magyarország?! Utunk decemberben kicsit haza vezet majd, így nézzük meg, milyen érdekességre számíthatunk az év utolsó hónapjában!

Hoztunk nektek egy kis kedvcsinálót!

Biztosan Ti is rengeteg érdekességet ismertek kicsiny kis országunkról, ám most mutatunk nektek néhányat mi is.

❓❔ Tudtad-e, hogy … ⬇

✔ …  a világ egyik legnehezebb nyelvének tartják 🇭🇺 a magyart, a kínai és a japán mellett? Ez azt jelenti, hogy Te a világ egyik legnehezebb nyelvén beszélsz! 😊

✔ …  a magyarok nevéhez számos találmány fűződik; Rubik Ernőhöz a bűvös Rubik kocka, vagy a mai napig milliók által használt 🖊 golyóstoll, amely Bíró László József fejéből pattant ki?

✔ …  minden magyaros ételbe kerül piros 🌶 paprika és 🧅 hagyma? Ettől olyan ízesek és finomak az ételeink, ám igen sok külföldinek ez furcsa!

✔ …  igen sok érdekes szokásunk van Karácsonyhoz🎄 és decemberhez kapcsolódóan (Lucaszék 🪑, tizenkettedik, regölés) stb.? Ha velünk tartotok, megmutatjuk őket!

⬇⬇

😋  Decemberben megkóstoljuk együtt az ízes, tradícionális magyar ételeket, mint például azt Újházi-tyúkhúslevest, a Jókai bablvest, Csirkepaprikást és a töltött paprikát! Ugye, hogy jól hangzik? 😋

Ne feledjétek, 2024 januárjában tovább utazunk, és még egy különlegességgel is készülünk nektek, tartsatok velünk akkor is!

Üdvözlettel,

a GESZ és a Mevid zRt. csapata

 

Kedves Gyerekek! (sváb - német ételek)

Virtuális utazásunk 2024-ben Európa legerősebb gazdaságaihoz vezet, ahol a sváb-német nemzetiségi szokásokkal és ízekkel találkozhatunk! Az eredeti svábok a 10. században keletkeztek, és a német törzsek egyikeként Alsó-Bajorországból és a Bajor Alpokban lévő Sváb-hegyekből erednek. Hagyományosan a németországi Baden-Württemberg tartományban és Bajorországban élnek, valamint Ausztriában, Svájcban és más közép-európai területeken is megtalálhatók.

Nézzük meg hát, hogy milyen érdekességeket tudunk róluk és kóstoljuk meg, hogy milyen ízletes ételeket esznek!

Hoztunk is nektek egy kis kedvcsinálót!

❓❔ Tudtad-e, hogy … ⬇

✔ … a ▪️ 🌊 Wassermann baden ▪️ egy gyerekjáték? Két szekérnyom, vagy csík között játszották. Ez jelképezte a Dunát.  🌊  A ’Wassermann” beállt a „Dunába” és megpróbálta elkapni az egyik oldalról 🏃 a másikra futó gyerekeket. Közben azt énekelték, hogy 🎶 "Wassermann bade, jaj, wie gut ist bade." (Víziember fürdök, jaj, de jó fürödni.) ▪️ Akit elkapott a "Wassermann", az lett a következő fogó.

✔ …  német területről származik a Márton napi szokás, 🪿 amikor is libát esznek és lámpás felvonulásokat tartanak? 

✔ … régi sváb csínytevés a „szekér a háztetőn”? 🏠 A fiatalok bosszúból azért, hogy nem hívták meg őket egy összejövetelre, a házigazda szekerét szétszedték, majd felvitték a 🪜 padláson át a ház gerincére, és ott újra összeszerelték. A gazdának másnap komoly segítséget kellett hívnia, hogy a szekeret lehozzák a háztetőről.

✔ … a német és sváb paraszti konyha alapanyagai a 🥔 burgonya, a liszt, a káposzta🥬 és a zsír? Viszonylag kevés húst fogyasztottak, fontos volt a leves, amelyet igen laktatóra is készítettek. Nagyon szerették a kolbászokat, hurkákat és persze a gombócokat is, emellett a káposzta igen fontos elem volt az ételeknek.

Ebben a hónapban pedig ilyen különleges ételeket hozunk nektek, mint bajor kolbász savanyú káposztával, 🥬 a sváb fasírt, és desszertként a hagyományos bajor 🍎 almás rétes és a sufnudli almakompóttal.

Ígérjük, nagyon fogjátok szeretni! 😍

Üdvözlettel,

a GESZ és a Mevid zRt. csapata

 

Kedves szülők, kedves gyerekek! (mexikói ételek)

Földkörüli utazásunk során meglátogattunk már 5 különböző nemzetet. Érdekességeket, hasznos információkat tudhattunk meg az 🇮🇹 olasz, a 🇨🇳 kínai, a 🇭🇺 magyar, a 🇭🇷 szerb-horvát és a 🇩🇪 sváb-német nemzetiségekről! 🤩 A legfontosabb pedig, hogy finomabbnál finomabb 😋 ételeket kóstolhattunk meg az étkezőinkben!

✈ A nagy sikerre való tekintettel utazásunk folytatódik, és márciusban messzi tájakra visz minket virtuális repülőnk! Látogassuk meg együtt M E X I K Ó T!

Hallottál már a sombreroról, a guacamoleról, a piñataról, vagy a tortilláról? Ha nem, akkor most figyelj!

 

❓❔ Tudtad-e, hogy … ⬇

 

💡 … a sombrero egy igen széles karimájú kalap, amelynek legfontosabb eleme egy csipke, és jellegzetes népviseleti elem? Neve a spanyol sombra szóból ered, melynek jelentése árnyék.

💡 … Mexikó nem csak 50 kolibri fajnak, és a 🦤 pelikánoknak ad otthon, hanem itt él egy igen ritka nyúlfajta, a vulkáni nyuszi is? 🐇

💡 … a Piñata 🪅 egy állat formájú függő figura, tele édességekkel, 🍬 amelyeket a bekötött szemű vendégek a mulatságokon felváltva bottal ütnek? Amikor a piñata végre kinyílik, mindenki rohan, hogy minél több édességet megragadjon.

💡 … a tortilla egy igazi hagyományos és a világ minden táján ismert étel? A tortilla lapot minden féle finomsággal töltik – pl. hús, zöldségek, guacamole és salsa szósszal. Hmmm de finom!

💡 … a guacamole egy 🥑avokádóból készült ízletes „krém”?

💡 … a mexikói halottak napja egy igen vidám és színes, több 💃 napos ünnepség?

💡 …  a csokoládé 🍫 Mexikóból származik? Az ősi mexikói civilizációk, köztük az olmékok, aztékok, toltékok és maják, több mint 3000 évvel ezelőtt már kakaófákat nevelgettek.

 

✨ Ebben a hónapban elhozzuk nektek a legizgalmasabb mexikói ízeket! Kóstoljátok meg a Tortillát, a Chili Con Carnet, vagy a csirkés fajitast! Nektek melyik lesz a kedvencetek? 😋

Üdvözlettel,

a GESZ és a Mevid zRt. csapata

 

Kedves szülők, kedves gyerekek! (görög ételek)

Érkezik a május és a jó idő! Ilyen melegben hova máshova vinne minket utazásunk, mint egy meleg, napsütéses tengerparttal és csodás látnivalóval rendelkező országba?

 

✈  I R Á N Y 🇬🇷 𝔾𝕠̈𝕣𝕠̈𝕘𝕠𝕣𝕤𝕫𝕒́𝕘 🇬🇷 ✈

 

Görögország sok-sok csodás történelmi, mitológiai és természeti kincset rejt, nem beszélve a hagyományaikról és finomabbnál finomabb ételeikről! Fedezzük fel most együtt a görög kultúra varázsát és szépségét! 🇬🇷✨

𝓗𝓪𝓵𝓵𝓸𝓽𝓽𝓪́𝓵 𝓶𝓪́𝓻 a tyrokafteri-ről, a souvlaki-ról vagy a gyuvetsaki-ról? Még kimondani is lehetetlen! 😆 Nézzük hát, meg mik is ezek pontosan, és milyen érdekességeket kell tudnunk erről a nagyszerű, ám kissé furcsa nemzetről!

❓❔ Tudtad-e, hogy … ⬇

 

💡 … Görögországban 250 olyan nap van, amikor ragyogó napsütés vár ránk? Magyarországon ez csak 200 nap, azaz közel 1,5 hónappal kevesebb ideig van nálunk napsütés.

💡 … Görögország egyre „közelebb van” hozzánk, hiszen már nem csak Budapestről tudunk elrepülni hozzájuk, hanem a Pécs mellett található Pogányi reptérről is kiutazhatunk pár óra alatt Korfura.

… ha már Korfu …

💡 Tudtad-e, hogy Görögországnak több ezer szigete van? 1300 szigettel rendelkeznek, mellyel megelőzték a korábban már „megkóstolt” horvátokat, ŐK ugyanis csak 1246 szigettel büszkélkedhetnek!

💡 … van egy olyan furcsa görög babona, ami a köpködésre hasonlít? Ilyenkor a ftou, ftou, ftou hangot hallatják háromszor, azaz imitálják a köpködést. Ennek célja, hogy védelmezze az adott embert a szemmerverés, és a balszerencse ellen.

💡 … a tyrokafteri egy görög feta sajtos paprika krém?

💡 … a souvlaki – görögül σουβλάκι egy saslikhoz hasonló étel? Nyársa húzott húsikat és finom zölségeket jelent!

💡 … a gyuvetsaki is egy igazán finom görög étel? Ezt most nem áruljuk el, hogy milyen, kóstoljátok meg 😉

💡 … Görögországban egyetlen hely sincs 140 km-nél messzebb a tengertől? Ez azt jelenti, hogy megfelelő útviszonyok között az ország bármely pontjáról elvileg maximum 1,5 óra alatt oda kellene érnünk a tengerpartra?

 

✨ Ebben a hónapban elhozzuk nektek a legizgalmasabb görög ízeket! Kóstoljátok meg a gyrost, a souvlakit, a muszakát, vagy a kuszkusszal töltött paprikát! Nektek melyik lesz a kedvencetek? 😋

Üdvözlettel,

a GESZ és a Mevid zRt. csapata